Dnia 21 maja 2024 roku w ramach realizacji założeń projektu ekologicznego „Bądź EKO- kształtowanie postaw proekologicznych wśród uczniów V” uczniowie klasy II TG/H, pod opieką nauczyciela biologii pani Katarzyny Żołądź, wzięli udział w wycieczce edukacyjnej do Jastrzębi i Ciężkowic. Cel wyjazdu dotyczył poznania różnorodności i bogactwa naturalnego PT, zwłaszcza objętych Programem Natura 2000. Podczas pobytu w Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Jastrzębi, uczniowie pod przewodnictwem pracownika parków uczestniczyli w prelekcji, dotyczącej biologii życia oraz sposobów zdobywania pokarmu ptaków występujących w obrębie pogórzy. W Małopolskim Centrum Edukacji ekologicznej w Ciężkowicach młodzież z naszej szkoły miała okazje zobaczyć i poznać stałą ekspozycję o tematyce przyrodniczej. Podczas spaceru w koronach drzew, zapoznani zostali z informacjami dotyczącymi rozpoznawania gatunków drzew występujących na tym obszarze. Na koniec naszej wyprawy odwiedziliśmy również atrakcję turystyczną w Ciężkowicach, jaką jest Park Zdrojowy- miejsce wypoczynku i rekreacji dla przybywających tam turystów.
Wyprawa edukacyjna miała nie tylko aspekt poznawczy, ale jej celem nadrzędnym było kształtowanie u młodych ludzi kultury ekologicznej, w sensie poczucia odpowiedzialności za środowisko naturalne- florę i faunę. W przyszłości powinno to zapewnić ciągłość istnienia gatunków i stabilność ekosystemów, która w czasach obecnych jest dość mocno naruszona. Przyszłość przyrody i jej kondycja zależy bowiem w dużej mierze od następnych pokoleń- stąd edukacja ekologiczna prowadzona na tym etapie kształcenia w naszej szkole jest elementem bardzo istotnym i cennym.
Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata