TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH: |
- sporządza potrawy i napoje |
- przechowuje żywność |
- sporządza i ekspediuje potrawy i napoje |
- organizuje żywienie i usługi gastronomiczne |
- planuje i ocenia żywienie |
- organizuje produkcję gastronomiczną |
- planuje i wykonuje usługi gastronomiczne |
ZAWÓD TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH |
Praca technika żywienia i usług gastronomicznych to praca indywidualna |
Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje. Może też pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzą usługi. |
Osoby zatrudnione przy wytwarzaniu posiłków powinny mieć dobry smak i węch, zręczne ręce i palce. |
KARIERA EDUKACYJNA |
Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodzie kelner. |
Pożądane są zdolności plastyczne, zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego. |
WARUNKI PRACY |
Technik żywienia i usług gastronomicznych musi liczyć się z koniecznością pracy w dni powszednie wolne, w nocy czy też z okresowym natężeniem prac (np. w sezonie letnim w ośrodkach wypoczynkowych). Zazwyczaj praca przebiega w systemie zmianowym. |
Większość czasu może spędzać nad pracą typowo biurową (kalkulator), ale przeważnie pracuje w kuchni (kucharz, garmażer) lub na sali stołówki czy restauracji (kierownik sali czy zmiany) |
Technik żywienia i usług gastronomicznych musi się więc liczyć z pewną uciążliwością miejsca pracy, wysoką temperaturą, zapachami, oparami. Praca wymaga głównie pozycji stojącej. |