Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II
Dnia 8.11.2021 grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach projektu MCHE w obszarze „Żywność”, uczestniczyła w zajęciach na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Uczniowie wysłuchali wykładu: ”Praca sommeliera” nt produkcji win, ich rodzajów oraz zasad doboru do potraw.
Mieli okazję wraz z prowadzącą zajęcia dr inż. Moniką Cioch- Skoneczny, dokonać oceny organoleptycznej wina pod kątem podstawowych cech sensorycznych takich jak barwa, klarowność, bukiet.
Przy okazji wyjazdu, uczniowie obejrzeli budynek uczelni, sale wykładowe i laboratoria i mamy nadzieję zachęciło ich to do kontynuowania w przyszłości nauki na Wydziale Technologii Żywności.
-
Hits: 1481
Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Ekonomicznego w obecnym roku szkolnym biorą udział w kolejnej edycji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”. W ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej uczestniczą w zajęciach on -line w obszarach: Żywność i Język angielski zawodowy.
Zajęcia on-line prowadzone są w formie wideokonferencji poprzez platformę MChE. Uczniowie biorą w nich udział stacjonarnie w szkole lub zdalnie. Tematyka zajęć jest różna i ukierunkowana zawodowo. Projekt podnosi kompetencje kluczowe uczestników dzięki wykorzystaniu technologii informacyjno-komunikacyjnych oraz poszerza wiedzę zawodową.
Zajęcia on-line w obszarze żywność prowadzone są przez różnych pracowników akademickich Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, a w obszarze język angielski zawodowy przez pracowników akademickich Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie.
W ramach jednego roku szkolnego przewiduje się realizację 30 godzin zajęć on-line, w każdym z obszarów tematycznych.
-
Hits: 2433
"MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE II”- DODATKOWA REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2020/2021
nr: RPMP.10.02.03-12-0490/16 realizowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet X, Działanie 10.2. Rozwój kształcenia zawodowego uczniów Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014- 2020.
W związku z wolnymi miejscami do udziału w zajęciach on –line z obszaru
Żywność (3 wolne miejsca),
Szkolna Komisja Rekrutacyjna podjęła decyzję o przedłużeniu rekrutacji na okres od 14 do 18 września 2020 r.
Dodatkowo rekrutacja odbywa się na analogicznych zasadach jak rekrutacja właściwa z zachowaniem aktualnie obowiązujących dat.
Chętnych do udziału zapraszamy do zapoznania się z Regulaminem rekrutacji oraz złożenia formularzy zgłoszeniowych. Formularze zgłoszeniowe są do pobrania na stronie internetowej szkoły oraz w sekretariacie szkoły.
Przewodniczący komisji –Agata Wajda-Tylek
Członek komisji- Ewa Cygan
Członek komisji – Monika Zachara-Moskal
-
Hits: 4968
Dnia 2 września rozpoczyna się nabór uczestników na zajęcia on -line realizowanych w komponencie Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w ramach projektu pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”(Edycja V 2020/2021)
Zajęcia on –line są jedną z form wsparcia realizowanych w ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w projekcie pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”.W obecnej edycji prowadzone będą zajęcia on-line dla uczniów/ uczennic Technikum w ZSP Żabno.z obszarów:żywność i język angielski zawodowy. Celem projektu jest poprawa efektywności kształcenia zawodowego.
Zajęcia on-line w obszarze żywność prowadzone będą przez pracowników akademickich Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, w obszarze język angielski zawodowy przez pracowników akademickich Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie. Zajęcia on-line prowadzone będą w szkole w formie wideokonferencji.
W ramach przedmiotowego projektu w każdej grupie może znaleźć się co najmniej 15 uczniów/uczennic związanych z danym obszarem.
Na zajęciach zapewniony będzie udział nauczyciela przedmiotu związanego z obszarem tematycznym. W ramach jednego roku szkolnego przewiduje się realizację 30 godzin zajęć on-line, w każdym z zadeklarowanych przez szkołę obszarów tematycznych. Harmonogram zajęć on-line w danym obszarze tematycznym będzie ustalany każdorazowo przed rozpoczęciem poszczególnej edycji zajęć w danym roku szkolnym.
Beneficjent/Lider projektu: Województwo Małopolskie Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
Partner projektu: Powiat Tarnowski
Realizator/rzy projektu: Powiat Tarnowski, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Zakliczynie, Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żabnie Szkoła: Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Zakliczynie, Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żabnie
Załączniki:
Załącznik nr 1 - Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin rekrutacji i uczestnictwa
Załącznik nr 2 - Protokół rekrutacji
Załącznik nr 3 - Deklaracja uczestnictwa
Załącznik nr 4 - Oświadczenie uczestnika
Załącznik nr 5 - Zakres danych osobowych użytkowników do Centralnego Systemu Informatycznego
Załącznik nr 6 - Zgoda na utrwalenie i rozpowszechnianie wizerunku uczestnika
-
Hits: 3523
Dnia 18 listopada 2019r, grupa uczniów technikum Żywienia i Usług gastronomicznych, uczestniczących w zajęciach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w obszarze „Żywność”, wyjechała do Krakowa, gdzie w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego, na wydziale Technologii Żywności uczestniczyli w zajęciach, których tematem były „Patogeny w Żywności”.
Tematyka zajęć wzbudziła zainteresowanie uczniów. Zdobyli wiedzę wykraczającą poza materiał wykładany w ramach szkolnych przedmiotów zawodowych.
Ponadto uczniowie mieli możliwość zwiedzania budynku uczelni i obserwacji odbywających się zajęć ze studentami, co miejmy nadzieję, wzbudzi chęć podjęcia studiów na UR.
-
Hits: 5030
Uczniowie ZSP w Żabnie w obecnym roku szkolnym przystąpili do III edycji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”, w którym w ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej uczestniczą w zajęciach on -line w obszarach : Żywność i Język angielski zawodowy. W projekcie biorą udział uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Handlowego. Zajęcia on-line prowadzone są w szkole, w formie wideokonferencji. Jedno z zajęć odbyło się bezpośrednio na uczelni odpowiedzialnej za koordynację danego obszaru tematycznego. Zajęcia on-line w obszarze żywność prowadzone są przez pracowników akademickich Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, a w obszarze język angielski zawodowy przez pracowników akademickich Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie. W ramach jednego roku szkolnego przewiduje się realizację 30 godzin zajęć on-line, w każdym z obszarów tematycznych.
-
Hits: 4542
W ubiegłym tygodniu uczniowie Technikum Żywienia i Technikum Informatycznego przez trzy dni uczestniczyli w dodatkowych zajęciach rozwijających, zorganizowanych w formie naukowych warsztatów weekendowych. Zajęcia prowadzone były na krakowskich uczelniach w ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w projekcie „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Spolecznego. Uczestnicy warsztatów wraz z uczniami innych szkół Małopolski mieli okazję poznać uczelnie i sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności zawodowe. Uczniowie Technikum Żywienia wraz z opiekunem, panią Dorotą Hyży, odbyli zajęcia na Uniwersytecie Rolniczym w obszarze Żywność oraz odwiedzili winnicę Garlicki Lamus. Uczniowie Technikum Informatycznego z Panią Moniką Zacharą -Moskal brali udział w zajęciach na Uniwersytecie Pedagogicznym w obszarze Język angielski zawodowy, a także zwiedzali Kraków z przewodnikiem w języku angielskim. Dodatkową atrakcją pobytu był udział w Małopolskiej Nocy Naukowców. Na zakończenie weekendu, grupa sześciu naszych uczniów otrzymała drobne nagrody rzeczowe za wiedzę i zaangażowanie w zajęciach.
-
Hits: 8218
W związku z wolnymi miejscami do udziału w zajęciach on –line z obszaru
ŻYWNOŚĆ (2 wolne miejsca)
Szkolna Komisja Rekrutacyjna podjęła decyzję o przedłużeniu rekrutacji na okres od 12.09.2018 do 26.09.2018.
Dodatkowa rekrutacja odbywa się na analogicznych zasadach jak rekrutacja właściwa z zachowaniem aktualnie obowiązujących dat (regulamin dostępny na stronie internetowej szkoły i w sekretariacie szkoły).
Chętnych do udziału zapraszamy do zapoznania się z Regulaminem rekrutacji oraz złożenia formularzy zgłoszeniowych. Formularze zgłoszeniowe są do pobrania na stronie internetowej szkoły oraz w sekretariacie szkoły.
Formularz do pobrania
-
Hits: 4089
W dniu 03 września rozpoczął się nabór uczestników na zajęcia on -line III edycji w ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w projekcie pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”.
Zajęcia on–line i Letnie Warsztaty Naukowe są jedną z form wsparcia realizowanych w ramach komponentu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w projekcie pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”. Letnie warsztaty naukowe obejmują zajęcia dydaktyczne realizowane bezpośrednio na uczelniach będących partnerami projektu, odpowiedzialnych za koordynację poszczególnych obszarów tematycznych, zajęcia on-line prowadzone będą w szkole w formie wideokonferencji na sprzęcie zakupionym w ramach pilotażu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej.
Trzecia edycja zajęć on -line rozpocznie się we wrześniu/ październiku 2018 roku.
-
Hits: 3092