Oferujemy kształcenie w Technikum, Liceum Ogólnokształcącym oraz Branżowej Szkole I stopnia
TECHNIK EKONOMISTA prowadzi w różnych organizacjach działalność gospodarczą, sprawy kadrowo-placowe i podatkowe oraz rachunkowość, sporządza także elementy planów, analizy, sprawozdania i wykonuje prace biurowe.
technik rachunkowości technik ekonomista
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne
technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK HANDLOWIEC planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Technik handlowiec
TECHNIK INFORMATYK przygotowuje stanowiska komputerowe z urządzeniami peryferyjnymi do pracy, diagnozuje je i naprawia. Projektuje i administruje lokalnymi sieciami komputerowymi. Tworzy i administruje stronami internetowymi i bazami danych
Technik informatyk
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej zajmuje się szeroko pojętym przygotowywaniem materiałów do drukowania cyfrowego z uwzględnieniem technologii wizualizacji trójwymiarowej. Obsługuje różnego rodzaju aplikacje graficzne przeznaczone do projektowania i obróbki grafiki wektorowej, bitmapowej, oraz modelowania 3D. Obsługuje również programy do tworzenia publikacji z uwzględnieniem książek dedykowanych dla czytników elektronicznych
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w różnych zawodach. Nauka zawodu trwa 3 lata
Liceum Ogólnokształcące Branżowa Szkoła I stopnia
Fundacja CORDARE powstała z myślą o ludziach potrzebujących pomocy, a w szczególności o zdolnych dzieciach i młodzieży, którym warunki bytowe nie pozwalają na rozwijanie w pełni swoich możliwości w dziedzinie kształcenia."
Zachęcamy wszystkich uczniów osiągających wysokie wyniki w nauce do zapoznania się z informacjami na stronie Fundacji i złożenia wniosków stypendialnych (w terminie do 20 lipca 2018r.)
http://www.cordare.eu/2018/06/
19 czerwca br. uczniowie naszej szkoły – członkowie Szkolnego Koła Caritas nr 159 uczestniczyli w XII Zjeździe Szkolnych Kół Caritas, który odbył się w sanktuarium NMP z Lourdes w Porąbce Uszewskiej.
W otoczeniu przepięknej, bujnej przyrody wolontariusze wraz z swymi opiekunami i asystentami kościelnymi uczestniczyli w Mszy św, której przewodniczył i homilię wygłosił bp Stanisław Salaterski.
Po wspólnej modlitwie wszyscy zebrani udali się na przyszkolne boisko, gdzie przygotowany został dla nich posiłek i wspólna zabawa.
Na zjeździe odbyło się podsumowanie akcji dobroczynnej pn. „ Dobro na wagę złotówki”. Każde Koło przywiozło przygotowany przez siebie czek, który miał odzwierciedlić zorganizowaną w szkole pomoc finansową na rzecz osoby/ osób potrzebujących.
W przypadku naszej szkoły był to czek przeznaczony dla Justyny Drąg opiewający na kwotę 1000zł.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć oraz do włączenia się w przyszłości w działania naszego Szkolnego Koła Caritas.
Lp. |
Imię i nazwisko ucznia/ uczennicy |
Przyznane punkty |
1. |
Hubert Pochroń |
15 |
2. |
Mateusz Czosnyka |
14 |
3. |
Jakub Rodak |
13 |
4. |
Tomasz Mika |
12 |
5. |
Kamil Kosieniak |
11 |
6. |
Mateusz Kopeć |
11 |
Dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe i suplementy do dyplomów będą wydawane dnia 25.05.2018r. od godz. 8:00 w pokoju nr 209 lub bibliotece szkolnej
W dniach 9.05. - 11.05. 2018 r., grupa 25 uczniów technikum gastronomicznego uczestniczyła w wycieczce zawodoznawczej zorganizowanej w ramach projektu ,,Mistrzowie w zawodzie”.
Celem wyjazdu było poznanie walorów środowiskowych regionu Podhala.
Uczniowie oprócz zwiedzania Miasteczka Galicyjskiego, Hotelu Stamary w Zakopanem, Doliny Pstrągowej oraz Pasieki ,,Barć” otrzymali sporą porcję wiadomości na temat kuchni regionalnej Podhala, sposobów prowadzenia działalności turystycznej i gastronomicznej. Zapoznali się z pracą przewodnika tatrzańskiego. Podczas spotkania z Bacą obserwowali produkcję serów z mleka owczego (bunc, oscypek). W Dolinie Pstrągowej zapoznali się z hodowlą pstrąga tęczowego, a w Pasiece ,,Barć” z produkcją miodów. Opiekę nad uczniami sprawowały Pani Urszula Powroźnik i Pani Krystyna Pająk. Był to bardzo przyjemny wyjazd, który naładował nas pozytywną energią, a na dodatek w drodze mogliśmy podziwiać przepiękne widoki.
Czytaj więcejW związku z 2 wolnymi miejscami do udziału w stażach zawodowych z przedmiotu fizyka działając zgodnie z regulaminem rekrutacji z dnia 11 kwietnia 2018r. (Uchwała Zarządu Powiatu nr 2881.2018) przedłuża się rekrutację na okres od 16.05.2018 do 23.05.2018, tym samym dopuszczając do rekrutacji uczniów z pozostałych szkół uczestniczących w projekcie tj.: Technikum - Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ryglicach / Liceum Ogólnokształcącego - Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Gromniku/ Liceum Ogólnokształcącego - Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu/ Liceum Ogólnokształcącego w Tuchowie/ Technikum - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie.
Czytaj więcej
Rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja to zawsze dobra okazja do utrwalenia sobie wiadomości historycznych. W krótkim programie upamiętniającym ten dzień uczniowie klas 3TGI oraz 3TH przedstawili wydarzenia z roku 1971, a towarzyszyła im piosenka w wykonaniu Izabeli Dudy (z klasy 3TG) oraz Katarzyny Wojciechowskiej (z klasy 2TGH).
Czytaj więcejDokumenty rekrutacyjne dla uczniów na staże wakacyjne w ramach projektu "Mój rozwój - moja przyszłość".
Dokumenty rekrutacyjne należy składać od 30.04 do 15.05.2018r. w pokoju 312.
Czytaj więcej
Od 6 -7 kwietnia br. 10 uczniów klasy III Technikum Gastronomicznego poznawało techniki ozdabiania potraw uczestnicząc w kursie Carvingu. Wszystkie koszty organizacji kursu sfinansowane zostały z funduszy Unii Europejskiej w ramach Projektu Mistrzowie w zawodzie” realizowanego w szkole.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczniowie mieli okazję poznawać tajniki tej sztuki a wprowadzała w nie Pani Urszula Ginter. Podczas zajęć można było się dowiedzieć co zrobić między innymi z: dynią, cukinią, porem, cebulą, arbuzem czy melonem, aby te wyglądały apetycznie, interesująco i po prostu cudownie! Dekoracje, a właściwie „dzieła sztuki” zostały sfotografowane. Zobaczcie sami.
W bieżącym roku szkolnym uczniowie klasy III i IVTGI mieli okazję wziąć udział w zajęciach pozalekcyjnych z biologii w ramach projektu „Mój rozwój – moja przyszłość”. Spotkania edukacyjne odbyły się w PWSZ w Tarnowie, a ich tematyka związana była z zagadnieniami dotyczącymi ochrony środowiska i przyrody. Pracownicy uczelni przeprowadzili trzy bardzo interesujące zajęcia, które uatrakcyjniły wyjazdy w teren. Uczniowie pod nadzorem merytorycznym pana prof. Krzysztofa Wiąckowskiego mieli okazję oznaczać czystość wody metodą biologiczną oraz samodzielnie pobrać materiał do badań. Pan prof. Jan Kozłowski w sposób niezwykle interesujący przybliżył świat wielu gatunków ptaków i umożliwił zapoznanie się z biologią życia organizmów eksponowanych w Muzeum Przyrodniczym w Ciężkowicach. Pan dr Mariusz Klich zapoznał uczestników zajęć z wieloma ciekawostkami dotyczącymi życia płazów i gadów w kontekście ich ochrony i zagrożenia wyginięciem. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów, gdyż dalece wybiegały poza zakres programu nauczania oraz dały możliwość poznania w szerszym kontekście tematów dotyczących ochrony środowiska i przyrody na ziemi tarnowskiej. Opiekę nad młodzieżą sprawowały panie Urszula Powroźnik i Katarzyna Żołądź
Read MoreMore Articles ...
- Uczniowie Technikum Gastronomicznego wzięli udział w zajęciach na tarnowskiej uczelni
- Rekrutacja na staże i praktyki dla uczniów
- Dzień przedsiębiorczości w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żabnie
- SPOTKANIE W GROMNIKU
- Zajęcia z chemii w PWSZ w Tarnowie
- Olimpiada Promocji Zdrowia
- Praktyki zawodowe w Sewilli
- Spotkanie z posłem Norbertem Kaczmarczykiem
- Warsztaty edukacyjne
- Hiszpania dla zawodowców
- Spotkanie z podróżnikiem
- Zajęcia sportowe