Uczniowie Technikum Gastronomicznego wzięli udział w zajęciach na tarnowskiej uczelni

b_200_200_16777215_00_images_phocagallery_2017-2018_zajecia-na-uczelni_IMG_20180322_115249.jpgPo raz pierwszy 10 uczniów z klasy II technikum gastronomicznego wzięło udział w zajęciach z chemii spożywczej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.
Zajęcia były efektem realizowanego przez naszą szkołę projektu pn ,,Mistrzowie w zawodzie”.
Wykłady i ćwiczenia prowadzili Pani dr Małgorzata Martowicz – Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki  oraz Pani mgr Monika Olchawa - Pajor.
Uczniowie podczas zajęć w laboratorium chemicznym mieli możliwość dokonania podstawowej analizy składu żywności, wykrywania substancji szkodliwych oraz oznaczanie szczawianów w różnych rodzajach herbat. Kolejne zajęcia odbywali w laboratorium mikrobiologicznym podczas których zapoznali się z diagnostyką mikroorganizmów i wykonali barwione preparaty bakteryjne metodą Gramma. Nauczyli się jak przygotować stanowisko pracy, jak prawidłowo pobierać próbki do badania oraz dowiedzieli się jakie zmiany zachodzą w żywności pod wpływem procesów przetwórczych i przechowywania.

 

 

Galeria zdjęć "Zajęcia na tarnowskiej uczelni":